31.10.2012

Viikonlopun aloitus Askissa

Ravintola Ask on vasta avannut (tarkemmin sanottuna 21. elokuuta) Kruunuhaassa entisen Luomon tiloissa. Luomo sijaitsee nykyään Pohjoisesplanadilla Pure Bistron yläkerrassa.
Ask on erikoistunut luomuruokaan ja lähituotantoon. Raaka-aineet hommataan sesongin mukaisesti ja se myös näkyy ja kuuluu menussakin.

Askin nimi herättää hieman kummastusta, kun englanniksi se merkitsee kysymistä :) Ruotsiksi se tarkoittaa kuitenkin saarnia. Saarni on viikinkien tarustojen mukaan puu joka kannattaa maailmankaikkeutta. Paikan on perustanut pariskunta, Filip Langhoff vaimonsa Linda Stenman-Langhoffin kanssa. Filip vastaa keittiöstä ja Linda hoitaa salin puolta vankalla kokemuksella.


Paikkana Ask on kodikkaan pieni - asiakaspaikkoja noin 30.Valittavana on neljän ruokalajin menu (55 €) tai kahdeksan ruokalajia (85 €). Viinipaketit neljälle ruokalajille 50 euroa, kahdeksalle 80 euroa. Juomapaketit on saatavissa myös alkoholittomina (4/20 €, 8/35 €) Vesi on ihan kraanavettä, mikä saa ainakin minulta pisteitä.

Olin tehnyt ystäväni kanssa varauksen varmaan miltein kuukautta aiemmin, joten ilmassa oli jo hieman odotuksen tuntua. Viimein viime viikon perjantaina, eli lokakuun viimeisenä viikonloppuna, sen enempää listoihin tutustumatta, päädyimme täyspitkään menuun, joten saimme todella kattavan läpileikkauksen ravintolan makumaailmasta. Kuvia täytyy kuitenkin hieman pahoitella, koska ravintolassa oli niin himmeä valaistus, ettei pokkari kamerastani löytynyt tarpeeksi ytyä.

Shamppanjan kanssa tarjoiltiin pientä sormiruokaa, joka oli hieman yllättävää. Olisi voinut kuvitella juureslastujen olevan ihan perus rapsakoita crackereitä mutta ei. Ainakin kantarelli-riisicracker suorastaan katosi suuhun! Sen kaverina oli myös paahdettua punajuurta ja peräti kolmesta eri lajikkeesta perunalastuja (Riksi, Highland Burgund ja Maijan Highlight). Dippinä oli kyytönmaitojuustosta tehty mousse sekä punajuurta. Toimi muuten aivan älyttömän hyvin.



Ensimmäinen keittiön tervehdys oli pieni mutta pirteä. Laventelin liemessä pikkelöityä sellerin juurta (uusi tuttavuus) ja omenamehussa kypsytettyä selleripyreetä. Oli mukava saada selleriä muussakin muodossa kuin sattumana esim. lihakeitossa.



Ensimmäisenä alkuruokana saimme tuoreita salaatteja suoraan Heinolan tilalta, jota koristivat pitsimäisen ohuet ruisleivästä tehdyt lastut. Salaatin pohjalla oli voimakkaan makuista samettikukan siitepölymajoneesia. Kun annokset tuotiin pöytään, niiden päälle suihkutettiin vielä mustaseljankukkavinegrettiä. Omaan makuuni se oli hieman liian hapokasta, salaattien oma maku ei päässyt oikeuksiinsa.



Toinen alkuruoka oli ohra-misogleisattua ankeriasta ja vakuumissa kypsytettyä omenaa (Inkoosta),  sekä vihreää merisinappia. Täysosuma! Ankeriaan rasvaisuus yhdistettynä pehmeän makeaan omenaan sai polvet tutisemaan. Hauskana lisänä annoksesta löytyi valkosipulin kynsi joka oli ensin keitetty, sitten grillattu. Yllätyin kuitenkin siitä, että annos ei ollut lämmin, mitä se ulkomuotonsa puolesta olisi voinut odottaa olevan.



Sitten olikin ensimmäisen lihaa sisältävän annoksen vuoro: Entrecôtecarpacciota, joka löytyi kylmämarinoidun lantun ja nauriin päältä. Kastikkeen päälle pirskoteltiin vielä virgin canola öljyä. Muijaniityltä kotoisin olleet kasvikset oli jätetty todella napakoiksi, mutta ne toimivat raa'an lihan kanssa erinomaisesti.



Ensimmäinen lämmin ruoka oli metsäsienirisotto. En ole aiemmin tunnustautunut risottojen ystäväksi, mutta nyt minunkin oli pakko pyörtää 'päätökseni'. Parasta risottoa mitä olen tähän asti syönyt. Vieläkin hymyilyttää :)
Risottoon oli käytetty kolmea erilaista sientä: kantarellia, vaaleaa orakasta sekä suppilovahveroa. Täyteläistä makua voinee syyttää luomuparmesaanista, sekä bioromano-juustosta. Kuvat eivät tee nyt valitettavasti yhtään oikeutta näille annoksille.




Ensimmäinen varsinainen pääruoka oli kuhaa, karhunlaukankukkia, koristekrassia ja niin kauan kasvatettua parsakaalia, että osa sen nupuista oli aloittanut jo kukkimisen! Kastikkeen virkaa toimitti mm. ruskistettu voi.
Tämä oli ehdottomasti yksi illan mieleenpainuvimmista annoksista.




Toisena pääruokana oli Fiskarsista kotoisin tullutta peuraa. Ohuet lastut ovat maa-artisokkaa. Kastike täydensi hyvin riistan makua.



Tähän väliin oli aika saada pieni tervehdys keittiöstä ennen jälkiruokia. Tämä alla oleva pieni väliraikastaja oli puolukasta tehty pyree/mousse, jonka alta löytyi vielä pehmentävänä makuna fenkolijogurttia. 



Ensimmäinen jälkiruoka oli valmistettu yhdestä suosikki raaka-aineestani: punajuuresta. Punajuuri oli pikkelöity ja se oli saanut lautaselle seurakseen vuohenmaitorahkaa ja mustaseljanmarjaa tuoreeltaan sekä graniténa.


Viimeisenä jälkiruokana oli kirsikkana kakun päälle Myrskylästä kotoisin olevaa omenaa, karamellijäätelöä, kinuskikastiketta, mysliä rusinoilla. Karamelli sopi aivan täydellisesti omenan kanssa.



Tässä vaiheessa kupuun ei olisi mahtunut enää murustakaan, mutta kahvin kanssa saimme vielä pienet porkkanakakkuset mascarpone täytteellä. Kahvi ei ollut ihan mitä tahansa, vaan se suodatettiin pöydässä aivan tuoreeltaan. Join elämäni ensimmäistä kertaa (!) kahvini mustana. Mielestäni kahvi on aina makeutettava ja siihen pitää saada tilkka maitoa.En meinannut aluksi uskoa kun sanottiin että maista edes ensin, mutta onneksi kuuntelin viisaampiani. Toimi kuin pipo pakkasella!



Suuri kiitos vielä Askin henkilökunnalle erinomaisesta palvelusta ja asiantuntemuksesta sekä ennen kaikkea makuelämyksistä. Kuutisen tuntia siinä vierähti ihan huomaamatta. Tämä on jälleen yksi kaupungin helmiä, jonka taival on samalla tavoin alussa kuin Luomonkin siellä ensimmäistä kertaa käydessäni. Tästä paikasta kuullaan vielä!

Quiche Lorrainea porukoiden illallisviettoihin

Quiche Lorraine eli juustopiiras on ranskalaisten piirakoiden aatelia. Helppoa ja hyvää!

Valitsinkin sen viime viikolla tehtäväkseni, kun äitini soitti ja kysyi josko haluaisin tehdä jotain suolaista purtavaa illanviettoon, jonne he ovat kutsuneet ystäviään kylään.

Perustarvikkeet minulta jo löytyikin kotoa, joten kaupasta ei tarvinnut hakea kuin pekonia ja juustoa. Mielestäni tähän piirakkaan olisi voinut lisätä vielä vähän kuullotettua sipulia, mutta hyvää se oli näinkin. 
Pienen kiireen vuoksi käytin valmista pohjaa, mutta se sopi tähän oikein hyvin, eikä eroa itse tehtyyn edes huomannut.
Jos taikinan haluaa tehdä itse, niin siihen ei tarvitse kuin 100 grammaa voita, 3 dl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä. Voi nypitään jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi ja sitten sinne lisätään vesi ja koko massa sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Taikina on hyvä laittaa täytteen valmistuksen ajaksi kylmään.

Itseltäni pohja taikinaa jäi vielä sen verran yli, että sain tehtyä siitä itselleni lisäksi pienen mini-Quichen (kuvassa), sekä koristelemaan sen taikinaristillä ja isomman piirakan koristelin taikinasta tehdyillä sydämillä. Ennen uuniin laittoa sudin päälle laitetut koristeet munalla kauniin kiillon saamiseksi.



Pohja

pakaste piirakkapohja

Täyte

120 g fileepekonia
1 pussi (150 g) Emmental raastetta
3 munaa
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
n. ½ tl suolaa
n. ½ tl mustapippuria
n. ½ dl kuivattua (tai tuoretta) persiljaa

Valmistusohje

Voitele vuoka (Ø n. 27 cm). Vuoraa se sulatetulla taikinalla.

Paista suikaloitu pekoni pannulla. Levitä pekoni piirakan pohjalle ja yhdistä täytteen loput aineet lukuunottamatta pientä kourallista juustoraastetta. Kaada vuokaan ja ripottele loput juustoraasteesta piirakan päälle.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 30 min. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.


(Alkuperäisen ohjeen josta tämän mukailin löysin edesmenneestä Valion Kerma-lehdestä 4/2007.)




One Tiny Champagne Bar, Gaijinin sunnuntai-illallinen ja Helsingin uusi tulokas Hard Rock Cafe

Sunnuntaisin on toisinaan kiva tehdä muutakin kuin nyhvätä kotona. Mikäs sen parempaa kuin tavata ihmisiä vaikkapa ulkona syömisen merkeissä!

20.10. Ilta alkoi pienen kaupungilla kiertelyn jälkeen lasillisella vastikään avatussa One Tiny Champagne Barissa Stockmannin katutasossa. Omituista kyllä itseään shampanja baariksi tituleeraavalla paikalla oli tarjolla vain yhden shampanja talon tuotteita, niitäkin vain kolmea erilaista. Paikka vaikutti olevan enemmänkin kahvilan omainen.
Kaiken kaikkiaan paikka oli kuitenkin ihan viihtyisä ja mukavan näköinen.
Parannettavaa löytyisi kuitenkin asiakaspalvelussa (ja jos lista täydentyy niin mikäs sen mukavampaa).

Kivenheiton päässä sijaitsevassa Gaijinissa oli mukava kuhina päällä jo kuuden aikaan. Tämä oli kolmas kertani kyseisessä ravintolassa, joten yleinen taustahälinä on tullut jo tutuksi.

Alkuun tilattu Herushinki drinkki oli yhtä hyvä kuin edelliselläkin kerralla. Se koostuu ginistä, kurkusta, mintusta, limemehusta ja inkivääristä. Muutenkin Gaijinin baarimikot ovat todella ammattitaitoista porukkaa, minkä huomaa loistavasta drinkkilistastakin.




Sunnuntaisin Gaijinissa on tilattavissa vain kolmen (35 €) tai kuuden ruokalajin (55 €) menukokonaisuuksia ja koko pöytäseurueen pitäisi ottaa sama menu. Toki menun saa tilattua niin, että siinä on huomioitu ruoka-aine allergiat sekä muut mieltymykset, kuten kasvissyönti. Valitsimme tällä kertaa kolmen ruokalajin menun. Itse tilasin ensimmäistä kertaa oman menuni ilman lihaa.

Alkuruoaksi sain GTST -nimisen annoksen, joka sisälsi marinoitua tomaattia, tofua, rapeaa vihreää papua, shisoa, paahdettua seesamia ja goma dressingiä. Annos oli hyvä ja sopivan kevyt. Annokset kun tuppaavat aina olemaan ihan reilun kokoisia :)




Pöydän toiselle puolelle saapui Chicken Drumsticks & Sweet Chili -annos, joka koostui paahdetuista kanan 'drumstickseistä', kiinalaisesta sweet chili dressingistä, paahdetusta valkosipulista, kurkusta ja tomaatista.



Pääruoaksi sain voikalaa. Annoksen nimi oli Miso Butterfish & Mushroom Dashi, eli saikyo-miso marinoitua voikalaa, sieni-dashi liemi, hasselpähkinää, sienipyree sekä merileväkaviaaria. Pähkinät olivat todella hyvä lisä, sienet ovat kaltaiselleni sienifriikille aina positiivinen lisä ja annoksessa hauskaa oli vielä se, että kun se tuotiin pöytään, se näytti ikään kuin elävän! Nuo päällä olevat vaaleanruskeat paperi hippusen näköiset jutut ikään kuin "heiluivat". Vaikea selittää!
Annos oli kuitenkin niin kookas, ettei napa millään vetänyt kaikkea.




Lihamenun pääruoaksi oli possua. Char Siew Pork & Bok Choy, eli kiinalaisittain marinoitua grillattua possua, paahdettu possuliemi, pikkelöityä kurkkua ja wokattua paksoita.



Jälkiruoaksi saimme molemmat Sesam Geishan. Äärimmäisen hyvä ja oivaltava annos koostui suklaa crémestä, seesami-suolakaramellista (NAM) ja seesamijäätelöstä (NAM NAM). Iso bonus kunnon kokoisista suklaapalasista joita annoksesta löytyi.



Kaiken kaikkiaan hyvä setti kokonaisuudessaan, mutta pienen reippailun jälkeen päätimme vielä käydä tutustumassa Helsingissä vastikään avanneeseen Hard Rock Cafehen. Olen muistaakseni käynyt siellä vain kerran aiemmin Oslossa. Oslon reissulta minulle tarttuikin mukaan tämä samainen lasi (kuin alla kuvassa), mutta Helsingin tilalla luki Oslo. Ehkä tästä pitää sitten ottaa tapa, että aina uudessa Hard Rock Cafessa käydessäni kartutan kokoelmaani. Tällä kertaa lasista löytyi ihan perinteinen Pina Colada.






Uusi ja ensimmäinen ruokablogini

Olen jo pitkään ollut kiinnostunut ruoasta - sen laittamisesta ja sen nauttimisesta ravintoloissa. Tämän blogin avulla luulen pääseväni eroon pahasta tavastani laittaa kaikki mahdolliset ruokakuvat Facebook profiiliini :)

Vapaa-ajalla on mitä mukavinta viettää aikaa keittiössä 
leipomisen ja ruoanlaiton parissa. Teen paljon makeita leivonnaisia ja jälkiruokia, mutta myös erilaisista keitoista aina pääsiäislammaspaistiin asti. Ruoanlaittajana olen aika huono seuraamaan ohjeita, vaan käytän reseptejä ennemminkin suuntaa antavina ohjenuorina. Eli laitan niin arkista kuin juhlaruokaakin.
Leipomisessa on kuitenkin toisinaan ihan hyvä noudattaa ohjeita orjallisesti, sillä mittasuhteilla on huomattavasti tärkeämpi rooli onnistumisen kannalta.

Ravintoloissa käyminen ja itse keittiössä puuhastelu vuorottelevat aika paljon. Välillä on pidempiäkin aikoja etten käy ulkona syömässä ollenkaan ja sama juttu ruoanlaitossa.

Toivottavasti viihdytte blogini parissa ja saatte inspiraatioita omaan keittiöönne tai ideoita minne mennä syömään. Kommentoikaa ahkerasti ja lukemisen iloa!




Kuvassa viime juhannuksena tehty Kuningatarpiirakka.